Atkamentesítés


A poratka szabad szemmel nem látható ízeltlábú.

Gyakran a poratka ürüléke felelõs az álmatlanságért, a fejfájásért, pattanásos vagy a ráncos arcbõrért is!

Az atkamentesítés az egyetlen eredményes megoldás!

Kutatások igazolják, hogy valójában a háziporban levõ atka ürüléke , amely egy erõsen irritáló fehérjét tartalmaz , váltja ki az allergizáló reakciót.

A poratka, mint ízeltlábú, igen népes családba tartozik, s legalább negyven közelebbi rokona van. Allergológiai szempontból két atkafélének van jelentõsége , a valódi házipor atkának és a lisztatkának.

A poratka élettartama meglehetõsen rövid: általában 2-3 hónapig él. Viszont folyamatosan gondoskodik a bõséges utánpótlásról.

A nõstények 40-50 tojást raknak le, a tojásból kb. 20 nap alatt lesznek kifejlett példányok.

Megdöbbentõ adat, hogy 1 gramm házipor 15 ezer atkát tartalmazhat. Az atka elsõsorban a matracokban, a kárpitban és a szõnyegben található meg.

Tápanyagforrása az emberi hámszövet, a köröm, a szõr, de ugyanúgy kedveli az állati szõröket és tollakat is.

Sõt, az atka táplálkozásához (emésztéséhez) szükségesek apró, mikroszkopikus méretû gombák , melyek szintén okozhatják a problémát.

Egy ember is bõséges élelemforrása lehet az atkáknak, hát még egy család, hiszen az ember naponta 1-2 gramm hámot veszít a bõrérõl. Ami irdatlan mennyiségű atkának biztosít élelmet.

Egy új matracban négy hónapon belül megtelepszenek.

Ezért fontos az atkamentesítés, hogy gondtalan és kellemesebb legyen a pihenés!!

Természetesen van összefüggés a tisztaság és az atkák mennyisége között, és biztos, hogy Ön is mindent megtesz annak érdekében, hogy alaposan kiporszívózzon.

Azonban, hagyományos porszívózásnál az atkák, ürülékük, és a szintén mikroszkopikus gombák 60-70 százaléka bennmarad a szõnyegben, kárpitban, ezen felül a porszívó munka közben ezeket az allergéneket újra szétfújja a helyiség levegõjében , a rácsos szerkezetû szűrõinek és porzsákjának köszönhetõen.

Tehát, hogy "alapos" porszívózással vagy kémiai kezeléssel megszüntethetõ a probléma. Hát ? Ma már ahogy arról korábban írtunk , hogy az allergiát, asztmát és nem mellékesen a zárt helyiségben kialakult kellemetlen szagot elsõsorban az atka széklete okozza, amely láthatatlan apró szemcséjű porként száll a helyiségek levegõjében. És a rácsos szerkezetű szűrõk nem fogják meg. Nem elég tehát az atkákat eltávolítani, hanem a székletet is el kell távolítani...

Fontos !!!


Az atkamentesítést szőnyegpadlók , kárpitok esetében ajánlatos legalább évente egyszer elvégezni. Az allergiás megbetegedésekre hajlamos emberek környezetében , ez félévente ajánlott.